donderdag, april 14, 2005

Frituur Martin Zwerts (Eindhoven)

Friture Martin Zwerts, Boschdijk 436, Eindhoven

Eten/Drinken : 10
Bediening : 10
Sfeer : 10
Prijs : 10

Beschrijving :

Voor iedereen die houdt van een beetje nostalgie; lees vooral verder!

Bent u, net als ik, totaal geen fan van al die 'restaria's', 'kwalitaria's' etc.? Ketens waar u in een steriele en sfeerloze omgeving uw eten kunt halen? Zaken die zo 'mooi' zijn ingericht dat men haast wel het goedkoopst ingekochte voedsel móet verkopen omdat anders de verbouwing niet terugverdiend wordt? Waar de kwaliteit van eerlijk eten dus ten koste is gegaan van een modern ingerichte cafetaria? Ik vraag mij altijd af; wie zit er nu te wachten op een frituur waar het eten niet lekker is, maar waar wel alles tot in de puntjes modern is ingericht? Tot een met marmerprint bedrukte kunststof counter aan toe? Ik in ieder geval niet. Heb dan liever dat mijn frieten vers gebakken zijn ipv die geperste aardappelmeel creaties uit de diepvries.
Eenieder die het in deze met mij eens is, kan ik een etablissement aanraden; Frituur Martin Zwerts in Eindhoven. Gevestigd aan de Boschdijk, zomaar in een straat met woonhuizen, in een vooroorlogse tussenwoning. Een zaak waar, naast het vervangen van wat apparatuur of een vitrine, sinds de jaren '60/'70 echt niks veranderd is. Heerlijk!!

Een zaak:
  • Waar de verse aardappels nog vóór je neus gesneden en gebakken worden.
  • Waar je je frieten nog in een puntzak geserveerd krijgt.
  • Waar de frieten nog zoals vroeger smaken
  • Waar je je afhaal eten nog in een papieren wikkeltje meekrijgt.
  • Waar - net als héél vroeger - de curry en de uien al gemengd en wel in één bak liggen zodat je een echte ouderwetse friet speciaal krijgt!
  • Waar zo rond etenstijd een meterslange rij klanten buiten(!!) staat te wachten

Met dit laatste punt heb ik het wat mij betreft direct de vinger op de zere plek van Frituur Zwerts gelegd, want dit is werkelijk het enige 'nadeel' van deze zaak. Nadeel tussen aanhalingstekens, want het geeft natuurlijk alleen maar aan dat ik niet de enige ben die deze eetgelegenheid een zeer, zeer warm hart toedraagt. Misschien komt dat nog wel het meest doordat mij hier het gevoel bekruipt dat dhr. en mw. Zwerts echt met Liefde (ja met hoofdletter) voor het vak friet staan te bakken. Ik heb er zelfs een keer - op een zondagavond een hele tijd geleden - meegemaakt dat de frietsnijmachine kapot gegaan was. Reden om de aardappelleverancier op te trommelen met het verzoek of 'ie snel een dagvoorraad gesneden aardappelen kon komen brengen. Aldus geschiedde. Maar het geval wilde dat de aardappelleverancier de frieten sneed, 2mm. dunner dan te doen gebruikelijk bij Zwerts. Toen werd mij dus, nadat ik besteld had, gevraagd of ik er geen problemen mee zou hebben als de frieten vandaag 2mm. dunner zouden zijn dan normaal. "Maar de's alleen vandaag hè?! Vandeweek is 't weer normaal" Ik zeg u: Dan ben je echt met je vak bezig! Het is er ook altijd gezellig, er is altijd tijd voor een praatje of de laatste nieuwtjes van de buurt. Er valt altijd wel wat te lachen!

Dus, bent u niet vies van wat nostalgie en een heerlijke portie frieten, sluit dan eens op zondagmiddag om 17.30u achteraan in de rij en laat u verrassen! Ik verzeker u, u zult niet teleurgesteld worden!

maandag, april 11, 2005

Cafe Restaurant De Fles (A'dam)

Cafe Restaurant De Fles, Vijzelstraat 137, Amsterdam

Eten/Drinken: 7,5/7
Bediening: 8
Sfeer: 8
Prijs: 7,5

Beschrijving:
Op aanbevelen van een bekende dit Restaurantje eens bezocht. In het lauwe namiddagszonnetje van zondag 10 april, uurtje of half zes, gaan we eerst eens even op het kleine, maar karakteristieke terrasje zitten.
Dit terrasje bevindt zich , evenals de ingang, overigens helemaal niet aan de Vijzelstraat, maar aan de Prinsengracht.... Voor mensen die niet bekend zijn in Amsterdam, zoals ondergetekende, is het dus goed opletten want anders niet te vinden.
Na een heerlijk glas Warsteiner bier als aperitief wordt de laagstaande zon toch wat te verblindend in de ogen, reden om het interieur eens te gaan bekijken. Een heerlijke donkere sfeer hangt er. Altijd goed om te zien is de open keuken waarbij elke gast de gelegenheid krijgt om mee te kijken met wat er in de keuken bereid wordt. Wat mij betreft een goed teken; hebben ze in ieder geval niks te verbergen! Van de borden aan de muur kan de menukaart afgelezen worden. Mijn voorkeur gaat vandaag uit naar slakken met geitenkaas vooraf, een tournedos (eet 'ie ook wel eens wat anders denkt u) met saus van blauwe kaas als hoofddis, en een hazelnootparfait met caramelsaus als dessert. Mijn tafelgenote gaat voor rundercarpaccio, waarna gamba's met pittige knoflook/sojasaus en tot slot spekkoek met kaneelijs.
Welnu, de voorgerechten. Een portie slakken om U tegen te zeggen (minimaal 16), bereid in heerlijke kruidenboter met een flink stuk geitenkaas erop. Gegratineerd welteverstaan. Nog nooit gegeten zo, niks mis mee ook. Dan de carpaccio; het vlees is wat smaakloos. Voorderest zoals een carpaccio moet zijn. Parmezaanse kaas, olie, kappertjes, blaadje sla eronder. Niks bijzonders eigenlijk. Wel lekker (ik vermoed pompoen-)brood met boter erbij.
De scampi's die als hoofdgerecht worden opgediend moeten nog volledig schoongemaakt worden. Helemaal niks mis mee hoor, maar we hadden er even geen rekening mee gehouden. Door het gebruik van de sojasaus is het een nogal glibberig geheel geworden, wat in combinatie met het zeer kleine eettafeltje onhandig is en niet alleen vieze handen oplevert (maar ook de broek van jenneke, red.). Maar lekker was het wel!
Met de tournedos was weer eens niks mis, goed gegrilld, mals vlees, goede saus.
Inmiddels is het al weer kwart over zeven geworden, reden waarom we verzoeken om het dessert versneld te laten doorkomen, anders halen we onze voorstelling in Carré van 20u niet... Na het heel snel opeten zijn twee woorden blijven hangen; niks bijzonders. De Fles is een leuke zaak waar het gezellig kletsen en goed tafelen is met vrienden. De leuke & goede bediening draagt hier zeker aan bij. Een gemoedelijke ambiance gecombineerd met redelijk tot goed eten maakt er uiteindelijk niks unieks van maargoed, je kunt er maar eens geweest zijn!