maandag, april 03, 2006

Dineren aan de Maas in 't Oude Veerhuis

Restaurant 't Oude Veerhuis, Molendijk 1 te Ammerzoden

Eten/Drinken: Cijfer 8,5/8
Bediening: Vriendelijk en ouderwets goed
Sfeer: Neo klassiek met maritieme details. Leuke kunst ook.
Prijs: Zeer redelijke prijs voor de geboden kwaliteit

Beschrijving:
Zaterdagavond 1 april, 20.00u. Nog niets gegeten hebbend, op zoek naar een leuke eetgelegenheid. Stad rondgebeld; alles vol. Misschien zeggen restaurateurs dat om misplaatste 1 april grappen te ontwijken. Jammer dan.

Bij 't Oude Veerhuis doen ze niet moeilijk: "de tafel staat klaar, u kunt direct komen".
Het restaurant is gelegen aan het haventje van Ammerzoden. Ik schat in dat het zeker in de zomermaanden hier behoorlijk druk kan zijn. Bij binnenkomst valt mij meteen de grootte van deze zaak op. Een behoorlijk aantal tafels is bezet, dus ondanks dat Ammerzoden nou niet direct een wereldstad is, weten liefhebbers dit restaurant dus wel te vinden. We worden naar onze tafel gewezen, waar we tot de ontdekking komen dat we naast bekenden zitten. Tja, de wereld is klein.... Onder het genot van ons aperitief vind ik het toch maar lang duren voordat we een kaart krijgen. Net als ik daar onder het gezelschap een opmerking over maak, komt de eigenaresse met de kaarten aan. Alsof ze het aanvoelde. De kaart is zeker niet verkeerd: het uitgebreide aantal vis- en schaaldierspecialiteiten schept verwachtingen. Dit restaurant beschikt ook over een heus homarium (goede zaak, lang niet meer gezien!) dus je eet hier in ieder geval verse kreeft. De eigenaresse noteert tevens onze bestelling. Twee van ons nemen geen voorgerecht, dus vandaag twee keer krabsoep als voorgerecht. Twee maal gebakken zeetong - ik wil 'm zelf fileren - en tweemaal Scampi's a la Chinois (niet te verwarren met chinese garnalen :-)) als hoofdgerecht alstublieft.
Na de bestelling blijkt ook dat dit restaurant haar zwarte brigade uitstekend onder controle heeft. Waar je tegenwoordig na je bestelling steeds vaker bediening aan je tafel krijgt met de vraag "Wie had wat besteld?" alvorens het bestek ingedekt kan worden, is deze serverende dame uitstekend geinstrueerd en weet ze dus precies waar ze welk gereedschap moet indekken. Ja het is een detail ik weet het, maar juist uit dit soort zaken blijkt wat mij betreft of je te maken hebt met vakmensen. Als dat voor elkaar is dan kunnen de prestaties van de witte brigade het goede gevoel alleen nog maar versterken.

Om een lang verhaal kort te maken; lang geleden dat ik zo'n lekkere zeetong gegeten heb! En een goed formaat ook. Vergezeld van citroen uiteraard, maar tevens van een heerlijke zelfgemaakte remoulade. De rosé wijn die we hebben uitgezocht smaakt eveneens uitstekend; de opmerking "Verrek is die tweede fles nou ook al leeg?" zegt voldoende. Hierna hoefde zelfs ik geen nagerecht meer. Een dubbele espresso volstaat, dankuwel.

Ik heb mezelf beloofd om hier binnenkort nog eens terug te keren om een van de kreeft specialiteiten te gaan proberen. Gezien de ervaring van vanavond zal het niet erg moelijk worden om mezelf aan deze belofte te houden.