zaterdag, juli 19, 2008

Deze dus niet!

Ook geen dinner

Geen lunch maar varen

Top Sjoep

zondag, juli 13, 2008

Het resultaat

Fraai potje pasta.

Nog even geduld..

De oven is op temperatuur.

Pasta del Gui

Dat zal lekker worden.

Franziskaner, wie kent hem niet..

Hef(tig)e Weissbier, wat dat dan ook mag betekenen. Het is vandaag een mooie zondagmiddag op eens op zoektocht te gaan naar dit heerlijke bier. Dit voordat we deze jongen in zon zullen nuttigen bij Kareltje. BB (BierBrouwer) Theo, BB (BorelBrouwer) Annetje en de uitsmijter Kareltje hebben nu ruim een half jaar een fantastische nieuwe kroeg en brouwerij in Heusden.

Zo af en toe beoordelen wij zijn en haar laatste brouwsels. Echter ben ik hier ook besmet met het Franzis Kaner Virus, in de Duitse volksmond ook wel bekend als FKVau. Terug naar het bier en in de tijd, om precies te zijn 4 July 1363. Een of andere onverlaat besluit een klooster te stichten met de naam "Franziskaner". Achteraf een briljant besluit, echter is er nog steeds discussie of Franziskaner 1 of 2 woorden moet zijn.

In het Klooster blijft het lang rustig tot 5 mei 1841, het kapitalisme lonkt en de kassa moet rinkelen. Een voor deze tijd enorme brouwerij stampen ze uit de grond. De Wereld moet en zal aan de Franziskaner.

Op 4 mei 1861 gaat het geloof definitief overboord. Pure diefstal; "Joseph Sedlmayr, Besitzer der vermutlich im 15. Jahrhundert gegründeten Leistbrauerei und Sohn des Spatenbräus Gabriel Sedlmayr d.Ä., wird alleiniger Besitzer der Franziskaner-Brauerei, an der er bereits seit 1858 beteiligt ist."

Deze brouwer harkt rustig maar gemoedelijk zijn marken binnen, maar is vanaf 1935 ook niet vies van wat propagandische markting. Na een kleine dip op de lokale markt gaan ze vanaf 1964 exporteren. Niet zonder succes want in 2003 is Franziskaner de 3de witbierproducent ter wereld.

Met de slogan; "Zeit für das Besondere." , waar ik me overigens helemaal in kan vinden, veroveren ze langzaam maar gestaag de rest van de wereld. Dank aan Kareltje voor het introduceren van dit heerlijke bier!!