zaterdag, augustus 19, 2006

Het Paradijs?

Chinees Japans Restaurant Paradijs, Brugstraat 8, 5741 PB Beek en Donk

Eten/Drinken: Cijfer 9/6,5
Bediening: Correct, maar mag assertiever
Sfeer: Oosters, maar wel met niveau
Prijs: Scherp, gezien de kwaliteit van het eten

Beschrijving:
Een hele poos had ik er al zin in. Ouderwets lekker chinees (cantonees) eten. Vroeger gingen we dan altijd met Pa en Ma naar Paradijs in Beek en Donk. Uit de weide omtrek kwamen daar gasten genieten van de Oosterse specialiteiten. Destijds was het volgens mij een van de eerste restaurants in de regio waar je aan de Teppanyaki bakplaat Japans kon eten. Een hele bijzondere ervaring, zo kan ik me de eerste keer nog herinneren. In die tijd, ik zat nog op de middelbare school, heb ik in dit restaurant zelfs een aantal jaren gewerkt. Als oproepkracht, op vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden. En natuurlijk die ene zomervakantie. Hard werken, maar wel drie keer per dag warm eten. Mijn god, ik geloof dat ik toen 10 kilo ben aangekomen. Inmiddels weet ik dat dat niet de laatste keer zou zijn, maar het verschil met nu is, dat ik het toen nog kon hebben :-)

Zoals gezegd had ik al een hele tijd ergens een verlangen zitten om weer eens echt lekker chinees te gaan eten. Mijn herinneringen aan Restaurant Paradijs waren nog altijd goed, en ik had voor mezelf al besloten dat er binnenkort weer eens een moment moest zijn dat ik naar Beek en Donk zou afreizen - mijn geboortedorp - om daar die honger naar 'chinees' te stillen. Afgelopen zaterdag was het ineens zover. Na een bezoek aan een kinderfeestje in België stel ik mijn twee passagiers voor om lekker een hapje chinees te gaan eten. Zo gezegd zo gedaan, en niet veel later stuur ik mijn auto het parkeerterrein van Paradijs op. Deja Vu natuurlijk, al is het erg lang geleden dat ik hier geweest ben. De entree van het restaurant is als vanouds indrukwekkend, met veel marmer en water waarin grote Koi karpers rondzwemmen. We worden allerhartelijkst ontvangen door Mo, de zoon van de eigenaar, tevens manager van deze zaak en destijds al mijn baas. Erg leuk om hier weer eens terug te zijn. Na de uitwisseling van de nodige beleefdheden worden we naar onze tafel gewezen. Onder het genot van een aperitiefje maar eens rustig een blik op de kaart werpen. Lekker Lekker Lekker wat staat er weer veel heerlijks op! Onze keuze is unaniem: wij gaan voor het 'Fine Eastern' menu. Dat menu gaat van start met een licht pikante, zoetzure soep, welke bijzonder prettig van smaak is. Vervolgens worden kleine loempiaatjes geserveerd, gevuld met garnaal en vergezeld van een scherp sausje. Erg lekker. Vervolgens Saté. Maar niet zomaar saté. Twee spiezen geroosterd vlees, geserveerd met een botersaus waarin knoflook, peper en een specerij die ik niet thuis kan brengen. Wel herkenning in de smaak, dit proefde in vroeger ook in de (indonesische) keuken van mijn tante's en Oma. Ik kom er wel weer een keer op. Voor nu was het gewoon even genieten van het eten. Aan tafel zijn we het er wel over eens dat er weinig aandacht is voor onze dorst. Bij het uitserveren van de diverse gangen wordt geen enkele maal gevraagd of we nog iets willen drinken. Wat dat betreft zou de - overigens zeer vriendelijke en correcte - jongeman wat assertiever mogen zijn. Als de nood aan de man is zijn wij uiteraard niet te beroerd om zelf te vragen of we heel misschien nog wat mogen drinken, dus dit mag de pret niet drukken. En de pret is ook nog niet voorbij, want na een prettige korte pauze wordt het hoofdgerecht geserveerd. Beter gezegd: hoofdgerechten! Heerlijk gemarineerde ossehaas, scherp gekruide, gebakken tongfilet, gebakken seizoensgroenten en niet in de laatste plaats de overheerlijke, gebakken cantonese rijst maken ons culinair avontuur bij Paradijs helemaal af. Tjonge wat was dat lekker en tjonge, wat was dat lang geleden!
Het dessert is zoals bij de meeste oosterse restaurants: het ziet er leuk uit, maar is in vergelijking tot de eerdere gangen, niets bijzonders. Waarmee ik niet bedoel dat het niet lekker is, maar een keuken die zulke smaakvolle, creatieve gerechten serveert moet ook het fenomeen 'Dessert' naar een hoger niveau kunnen tillen. Echter op de een of andere manier is dat in geen enkel goed chinees restaurant een agendapunt. Aan de andere kant zullen ze in het verre oosten, in de échte Aziatische keuken, ook geen Dame Blanche nuttigen na het eten, dus waar praten we eigenlijk over. We kwamen tenslotte niet voor het nagerecht.

Hè wat heb ik hier weer heerlijk zitten eten vandaag. Herinneringen komen naar boven, het was echt te lang geleden dat ik hier ben geweest. Het voelt een beetje zoals vroeger. Of, zoals Mo het zo treffend weet te zeggen: "Dit moet voor jou een beetje voelen als thuiskomen." En dat deed het inderdaad.

maandag, augustus 14, 2006

La Riva, Antwerpen (B)

Restaurant La Riva, Londonstraat 52, 2000 Antwerpen (België)
Eten/Drinken: Cijfer 9/9
Bediening: Uiterst vriendelijk, attent en snel
Sfeer: Bijzonder fraaie aankleding, hier is nergens op beknibbeld!
Prijs: Passend bij de kwaliteit

Beschrijving:

Het is altijd gezellig om met vrienden ergens lekker een avondje te gaan tafelen. Afgelopen vrijdag togen wij naar Antwerpen, om daar kennis te maken met het lekkers dat La Riva ons te bieden heeft. De ontvangst was al meteen helemaal goed. Bij de ingang een soort van lessenaartje waarachter een bevallige dame die de reserveringen regelt. Aangezien ons gezelschap nog niet is gearriveerd krijgen we een kaartje met daarop ons tafelnummer, en worden we vriendelijk uitgenodigd om aan de bar vast een aperitiefje te drinken. Zittend aan de bar kunnen we de zaak eens goed in ons opnemen. Wat een prachtig etablissement zeg! Het blijkt te gaan om een oude 'opvangruimte' voor Antwerpse havenwerkers. Het gebouw stamt uit 1908 en is in de afgelopen jaren bijzonder fraai gerestaureerd. Hier is zeker niet op een paar euro gekeken! Er is gewerkt met fraaie natuursteenmozaiek, en de wanden zijn afgewerkt met een prachtig donkergrijs, linnenachtig behang. Helemaal bij de tijd en vooral bijzonder mooi! Na aankomst van ons gezelschap kunnen we een blik werpen op het menu. Het menu leert mij dat men hier niet voor kwantiteit gaat maar voor kwaliteit. Er staan niet heel veel gerechten op de kaart, maar er staat wel heel veel lekkers tussen, snapt u 'm? Ook de wijnkaart biedt veel keus, ook voor de verwende en doorgewinterde wijndrinker. Diverse Grand Crus Classé, 1er Grand Crus etc. kunnen op de kaart worden gevonden. Zo ver gaan wij vanavond niet, en kiezen voor een mooie italiaanse witte wijn. Maar niet voordat we lekker een fles Champagne laten opentrekken. Onze keuze is gevallen op een Pommery champagne en deze voldoet - zoals verwacht - uitstekend.
Genietend van ons glas sprankelend vocht, worden de voorgerechten geserveerd. Ik ben in België, dus wat eet je daar anders dan huisgemaakte garnaalkroketten als voorgerecht? Deze worden vergezeld van een kleine Ceasar Salad met grijze garnaaltjes en smaken uitstekend. Mijn tafelgenoten hebben o.a. Sashimi van Tonijn (2x) en een groene salade. Ik hoor ook van hen alleen positieve opmerkingen.
Na een prettige korte pauze worden ook de hoofdgerechten geserveerd. Wederom; ik ben in België dus wat eet je daar anders dan een "Filet Pure avec Sauce Bearnaise et des Pommes Frites"? Een uitstekend gegrilleerde Tournedos met (gelukkig) versgemaakte bearnaise en fantastische frieten en mayonnaise erbij, beiden eveneens huisgemaakt. Heerlijk! Verder zie ik nog zo'n Filet Pure, Tonijn au Poivre en een vegetarische Pasta op onze tafel staan. En ook bij de hoofdgerechten slechts lofzang.
Na het eten verzoek ik de bediening of we plaats kunnen nemen in de lounge, zodat we makkelijk kunnen zitten terwijl we ons nagerecht verorberen. Dat is gelukkig geen enkel probleem, dus niet veel later zit ik lekker makkelijk op een grote bank, genietend van mijn Dame Blanche (ik ben in België, dus wat neem je anders als nagerecht?). Leven als een god in België, dit.

Nagenietend met een dubbele espresso, kan ik niet anders concluderen dan dat we er weer een avond bijzonder lekker tafelen op hebben zitten. Dat bij vertrek ons vervoer het begaf en het uiteindelijk tot 04.00u heeft geduurd eer we weer veilig thuis waren blijkt achteraf toch bijzaak.
Ook de prachtige ambiance, het kwalitatief goede eten en drinken en de vriendelijke en snelle bediening hebben een bijdrage geleverd aan onze goede ervaring. Maar juist door het bijzonder prettige gezelschap (Jongens bedankt! Wat hebben we het toch altijd weer gezellig met jullie!!) is dit een avond geweest om niet snel te vergeten, en daar draait het in hoofdzaak natuurlijk om.