woensdag, juli 27, 2005

Mangerie de Kersentuin

Mangerie De Kerstentuin, Dijsselhofplantsoen 7, Amsterdam

Eten/Drinken: 9,5 / 8
Bediening: Vriendelijk, uiterst attent en met kennis van zaken!
Sfeer: Chique, wel een wat 'grijs' publiek
Prijs: Meer dan uitstekend gezien het gebodene

Beschrijving:
Op zoek naar een gelegenheid om samen met een vriendin in Amsterdam een hap te gaan eten kwam ik op diverse restaurantsites de naam 'De Kersentuin' tegen. Ik herinner mij dit restaurant van lang geleden als een etablissement waar door een topkok (was het nou Joop Braakhekke, Jon Sistermans of Robert Cranenborg??) nouvelle quisine geserveerd werd, en waar je zodoende voor onbeschoft hoge prijzen met honger naar buiten ging. Nu lees ik echter overal goede beoordelingen waarbij 'veel waar voor je geld' een vaker gelezen reactie is. Toch maar weer eens proberen. Bij aankomst met de auto ziet het er van buitenaf gezien redelijk druk uit. We bellen daarom maar even naar binnen om te zien of er wel plaats is. Plaats is er, we kunnen zelfs kiezen of we 'roken' of 'niet roken' willen zitten. Wij gaan uiteraard voor 'roken'. Aldus de auto direct om de hoek gratis geparkeerd (waar doe je dat nog in Amsterdam) gaan wij de zaak binnen. Mooie inrichting met tafeltjes langs lange, rode gecappitonneerde banken en zo te zien her en der wat italiaanse design lampen. Geen overdaad, maar eenvoudige chique. Vanuit onze tafel hebben we een redelijk goed uitzicht op de semi open keuken. Altijd weer een goede zaak als men daar niets te verbergen heeft. Na een heerlijk 'huis' aperitief van champagne met kersenlikeur werpen we maar eens een blik op de kaart. Mijn keuze valt op een croque madam met gebakken ganzenlever (ja ook ik eet het nog, sorry veel te lekker!), spinazie, spiegel scharreleitje en truffeljus vooraf, mijn tafelgenote gaat voor cocquilles st. Jacques met limoenschuim. De hoofddis zal voor mijn tafelgenote bestaan uit gegrillde rode mul met persillade en courgette, ik kies voor tonijn a la 'steak au poivre' met vleesjus en schuim van groene peper. Een blik op de wijnkaart leert mij dat deze een pagina bevat waar alle gerechten van de a la carte kaart op zijn vermeld, waarbij telkens de best bijpassende wijn van de overigens uiterst complete kaart staat. Deze wijnen zijn dan tevens per glas te bestellen. Aangezien ik later nog van Amsterdam terug naar 's-Hertogenbosch moet rijden en een fles wijn dus wellicht wat veel van het goede is, gaan wij voor deze optie. Alle keuzes voor wat betreft eten en drinken zijn gemaakt. Onder het genot van de amuse - vitello tonnato van huisgebraden kalfslende - is het tijd om eens gezellig bij te kletsen. De voorgerechten zien er qua presentatie goed uit en de smaken zijn perfect in balans. Dit is met klem de lekkerste 'tosti' die ik ooit gegeten heb! Ook de hoofdgerechten blijken uitstekend verzorgd. In deze keuken wordt met eersteklas ingredienten gewerkt, zoveel is duidelijk. Ondertussen weet de bediening vragen over gerechten en wijn uitstekend te beantwoorden. Dat is toch iets waar veel restaurants vaak steken laten vallen. Om de beleefde smaaksensaties af te ronden bestel ik als nagerecht creme brulee, welke wederom door de keuken perfect verzorgd en met een scoop huisgemaakt vanilleijs geserveerd wordt. Mijn tafelgenote houdt het voor wat betreft dessert bij een dubbele espresso. De daarbij behorende friandise ziet er uit alsof deze bereid is bij unlimiteddelicious (ik kan mij vergissen natuurlijk), en die zaak is echt de top op het gebied van bonbons en patisserie, dus dat zit wel goed. Voor meer info check www.unlimiteddelicious.nl

Het zowel qua smaak als presentatie uitstekende voedsel, de attente bediening en uiteraard het gezelschap maken van het diner in Mangerie De Kersentuin een uitermate geslaagde avond. Zeker een rit naar Amsterdam waard. Mij zien ze hier dan ook zeker terug!