zaterdag, september 22, 2007

Wijntje?

Wijntje? Dat is misschien in dit geval een lichte understatement. De verhalen over deze , naar verluid, topwijn stapelen zich steeds vaker op. Krachttermen zoals; "Orgasme op de tong, Goddelijk, Uniek en Duur" vallen vaak als dit kleine gebied ter sprake komt. Ik moet bekennen dat ik deze wijn nog nooit heb gedronken. (Uitnodigingen voor proeven en natuurlijk het opdrinken van deze wijn zijn dan ook zeer welkom!).

Wat maakt in theorie deze wijn dan zo speciaal?
Laten we starten met het feit dat deze wijn zijn herkomst heeft in de Bourgogne, op precies te zijn, de Cotes Nuits. Dit is tenslotte toch het beste begin en de basis van een goede rode wijn. Vergeef mij mijn traditionele insteek, maar ik sta wel open voor vergelijkbare alternatieven uit de "nieuwe" wijnlanden, ik heb ze echter nog nooit kunnen vinden. De onderstaande snap geeft een mooie beschrijving van hoe de beleving van dit "merk" vorm word gegeven.

"Het is mogelijk om bij voorinschrijving en tegen betaling van ongeveer 10.000 euro een kistje van twaalf flessen te kopen. Tussen die twaalf flessen bevindt zich één fles wijn die de naam van de wijngaard La Romanée-Conti draagt. De andere elf flessen bevatten wijn van hetzelfde Domaine Romanée Conti maar zijn niet afkomstig uit de gelijknamige wijngaard maar uit bovengenoemde wijngaarden (behalve Le Montrachet). Van La Romanée Conti worden jaarlijks maximaal 450 kistjes geproduceerd. Op wijnveilingen worden tegenwoordig prijzen tot boven 5000 euro geboden voor één fles La Romanée-Conti. Zo werden in oktober 2006 twee flessen Romanée-Conti van het jaar 1986, afkomstig uit de collectie van president Jacques Chirac, verkocht voor 5000 euro per fles."

Ja, ook ik heb mijn bedenkingen bij de, naar mijn mening, bewust gecreëerde schaarste van deze Bourgogne wijnen en de daarbij behorende prijs.
Laten we maar zeggen "It's all about marketing".

Goed, terug naar de Conti. De wijngaard is nog geen twee hectare groot en de druiven worden geteeld op volledig biologische wijze, maar wat maakt de wijn dan zo speciaal? Is het de grondsamenstelling, het vinificatie proces, de druivensoort , de schaarste of het imago?

Wie het weet mag het zeggen. Tot het moment dat ik deze, schijnbare, goddelijke nectar heb mogen proeven lijkt het mij een van de beste marketing campagnes ter wereld.

dinsdag, september 18, 2007

Port.. het vervolg (deel 2)

Bij het zoeken naar info over Port ben ik het volgende overzicht tegen gekomen wat ik jullie niet wilde onthouden.
Enkel wijn die in het herkomstgebied Douro wordt geproduceerd, met inachtneming van de bereidings- en rijpingsnornen, én die onderworpen wordt aan de rigoureuze controle van het Instituto do Vinho do Porto, mag het predikaat Vinho do Porto dragen. In de praktijk is er overigens niet één type Port maar zijn er verscheidene types.
Witte Port
Deze Port wordt op basis van uitsluitend witte druiven bereid, volgens een proces dat veel lijkt op dat van rode Port. De zoetheid varieert van de zeer zoete Lágrima, via de zoete Doces, halfdroge Meio Secos en droge Secos tot de zeer droge Extra Secos. Het alcoholgehalte van deze wijnen schommelt tussen de 19% vol. en 22% vol. Er bestaat ook nog een categorie witte Port die Leve Seco oftewel Light Dry genoemd wordt. Behalve dat hij vrij droog is hezit hij een alcoholgehalte van slechts 16,5%. Voor de productie van witte Port worden de volgende druivensoorten gebruikt: Malvasia Fina, Viosinho, Donzelinho. Gouveio, Codega en Rabigato.
Rode Port Binnen de rode portfamilie zijn rwee hoofdgroepen te onderscheiden: wijnen zonder oogstjaar, zoals Ruby, Tawny, 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar of meer dan 40 jaar oud, en wijnen rnet oogstjaar, zoals Vintage, LBV en Colheita.
Rode Port
Rode Ports worden samengesteld uit verschillende druivensoorten, met name Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional en Tinto Cão.
Port zonder oogstjaar.
Deze wijnen danken hun oorspronkelijkheid aan de verfijnde assemblage van diverse basiswijnen. Het zijn geen eenvoudige wijnen maar kunstwerken die uit soms wel vijftien bestanddelen zijn samengesteld. Hun bouquet en harmonie krijgen ze middels een gecontroleerde oxydatie tijdens de rijping in het vat. Ruby is een assemblage die vanwege zijn robijnrode kleur genoemd werd naar de edelsteen met deze naam. Het is een jonge rode Port, vol en fruitig, die wordt samengesteld uit basiswijnen van verschillende oogsten. Vintage Character is het resultaat van een assemblage van superieure jonge Portwijnen met een gemiddelde leeftijd van drie tot vier jaar. Kenmerkend zijn een complexe structuur, volheid en een intense fruitigheid. Tawny staat voor geassembleerde wijnen rnet opvoeding in eikenhouten vaten. Het rijpingsproces verloopt sneller dan dat van een Ruby. Door oxydatie krijgt deze wijn een oranje, tanige kleur. Standaard Tawny is een elegante en verfijnde wijn met een leeftijd van drie jaar. Tawny met ouderdomsindicaties zoals 10 Years, 20 Years, 30 Years of Over 40 Years, worden geassembleerd uit wijnen van verschillende oogstjaren en opgevoed in houten vaten. De gemiddelde leeftijd wordt aangegeven op het hoofdetiket, het jaar van botteling op het hoofd-- of het rugetiket. Door de lange rijping op hout krijgt Tawny met ouderdomsindicatie een complex en uitgesproken aroma, frisheid en verfijning.
Ports met oogstjaar

Bij deze groep wordt onderscheid gemaakt tussen oxydatief in hout gerijpte Portwijnen en wijnen die na een relatief korte periode hout verder rijpen in de fles.
Vintage.

Wanneer een wijn van een bepaald jaar als uitzonderlijk wordt beschouwd en als zodanig de goedkeuring van het Instituto do Vinho do Porto draagt, dan kan een producent besluiten deze wijn intact te laten, zonder versnijding met wijnen uit andere jaren. Na twee jaar houtrijping wordt deze wijn gebotteld en rijpt dan langzaam verder, ver van licht en lucht. Geleidelijk krijgt hij een steeds fraaiere kwaliteit en ontwikkelt hij onder invloed van het reductieproces in de fles zijn bouquet. Het etiket van een Vintage moet behalve het oogstjaar ook het jaar van botteling vermelden.
Tot de Vintage-groep behoren ook de zogenaamde Single Quinta Vintages, wijnen die gemaakt worden op basis van druiven uit slechts één wijngoed of quinta. Aan dat wijngoed ontlenen ze dan hun naam. Hoewel Vintages na de botteling al gedronken kunnen worden, zijn ze voorbestemd om verder te rijpen in de fles. Na verloop van tijd ontwikkelt een Vintage bezinksel. Daarom is het nodig hem voor het serveren te decanteren. Aan het begin van de flesrijping is de kleur vol en intens, het arorna complex: fruitig en floraal. De smaak combineert de astringentie van tannine met buitengewone concentratie en lengte. Vervolgens zal de wijn van kleur veranderen en, naarmate hij ouder wordt, een buitengewone harmonie en complexiteit gaan vertonen.
Late Bottled Vintage

Wijn van hoge kwaliteit, afkomstig uit het jaar dat op het etiket staat aangegeven. Alvorens gebotteld te worden rijpt deze wijn tussen de vier en zes jaar op hout, een rijpingsproces dat in vergelijking rnet de Vintage een grotere kleurontwikkeling veroorzaakt. Het is een intens gekleurde, tanninerijke wijn met een jeugdig maar toegankelijk karakter. In zijn bouquet heeft hij een licht oxydatieve component als gevolg van de houtrijping.
Colheita

Port van een enkel oogstjaar dat verplicht staat aangegeven op het etiket. Colheita's zijn oude wijnen die lang op hout rijpen en pas gebotteld worden wanneer ze op de markt komen. Ze rijpen tenminste zeven jaar, wat ze een lichte kleur geeft en een complexe, zachte smaak met kruidigheid en impressies van gedroogde vruchten.

Port.. het vervolg

Naar aanleiding van de anekdote over Port, in de onderstaande recensie, ben ik toch even verder gaan zoeken. Een eenduidige verklaring en onderbouwing van dit verhaal is niet helemaal te vinden. Zeker, het klopt dat de toevoeging van extra alcohol, in de vorm van een soort brandewijn, de houdbaarheid tijdens lange reizen verlengde. Echter dateert dit procedé ver terug voor de periode dat Port in Engeland haar naam en faam verwierf. Hiervoor moeten we terug naar het begin van de 15de eeuw, de tijden dat de Portugezen die wereldzeeën domineerden en verre ontdekkingsreizen vrijwel altijd hun oorsprong vonden in Portugal.

Het feit dat sinds de 17de eeuw, waar er een import verdrag tussen Portugal en Engeland is gesloten, de import van Port de voorrang genoot boven de Franse wijnen klopt wel. Ik denk dat de combinatie van deze feiten de onderstaande anekdote heeft gevormd. Het is de combinatie van het verhaal, de verteller, het moment en de natuurlijk Port die het toch toch een mooi verhaal maakt.