woensdag, december 07, 2005

Stadskelder...??.....Auberge Nassau!

Restauran Auberge Nassau, Wilhelminaplein 14, Eindhoven

Eten/Drinken: 8/8
Bediening: Beetje ongeinteresseerd, maar wel kundig
Sfeer: Prachtlocatie, inrichting knus en ingetogen
Prijs: Gezien de kwaliteit van de keuken gunstig te noemen

Beschrijving:
Wat een avondvullende activiteit met interessante actualiteiten had moeten worden, begon als een gezellig borrel en eindigde, via een matig ingevuld programma, in een klein culinair feestje: een Suit Club bijeenkomst met als gastspreker Peter R. de Vries!
Aan het begin van de avond verzamelden we bij de gelegenheid FFFS, een grand cafe in de industriele omgeving van 'De Witte Dame'. Een voormalige Philips fabriek in de binnenstad van Eindhoven. Het zou een interessante avond moeten worden met als topstuk van de avond Peter R. de Vries als gastspreker. Vooraf was ons 'verzekerd' dat er niet over politiek gepraat zou worden, maar over actualiteiten binnen de misdaadverslaggeving. Dat kwam er niet geheel van. Mede door de (overigens waardeloze) performance van de interviewer kwamen we al gauw op een vragenuurtje uit en daarbij werden uiteraard alleen vragen gesteld over de standpunten en politieke ambities van meneer De Vries. We hebben onszelf dan ook gauw uit de voeten gemaakt, waarna er natuurlijk wel alsnog een gelegenheid gezocht moest worden om het diner te nuttigen... Na wat twijfelen en zoeken kwamen we uiteindelijk in Auberge Nassau terecht. Was dit niet die zaak die vroeger bij Stratumseind onder de grond zat onder de naam 'De Stadskelder'? Jazeker! In het verleden zijn we hier reeds een aantal malen geweest, en hebben we bij de gastvrouw en chef (een echtpaar als ik me niet vergis) altijd klassiek, maar uitermate goed kunnen dineren.

Daarom is onze verbazing ook zo groot als we bij het doornemen van de kaart tot de ontdekking komen dat De Stadskelder in Auberge Nassau is "uitgegroeid" tot een zogenaamd Menu restaurant. Met andere woorden; voor een vast bedrag kan men kiezen uit een combi van de verschillende voor-, tussen-, hoofd- en nagerechten. Niet een formule die je snel bij een goede keuken van dit niveau verwacht. Ook de wat ongeinteresseerde bediening schept geen hoge verwachtingen van het huidige niveau. Enigzins sceptisch ga ik dan ook over tot bestellen. Na aan tafel plaatsgenomen te hebben verdwijnen mijn zorgen overigens als sneeuw voor de zon. Mijn gebakken cocquilles met komkommer en stroop van witte port waren werkelijk voortreffelijk, en ook de gebakken Noordzeetong (extraatje op de standaard menuprijs) was er een zoals ik 'm lang niet gegeten had! Goed gebakken, ik mocht 'm zelf fileren (gelukkig!) en zoals het hoort geserveerd met citroen. Het 'a la minute' gebakken chocoladetaartje wat de culinaire avond zou afsluiten liet ruim 20 minuten op zich wachten, maar was uitstekend bereid. Het voedsel werd vergezeld van een fles goede witte wijn van de overigens redelijk uitgebreide kaart.

Zo zie je maar, een eerste indruk is toch niet altijd meteen een juiste. In het geval van Auberge Nassau zijn we aangenaam verrast. Alhoewel we uit het verleden van De stadskelder stiekum ook niet anders verwacht hadden....