woensdag, april 02, 2008

Le Zoute Zoen

Restaurant Le Zoute Zoen, Zirkstraat 15/17, 2000 Antwerpen (B)


Eten/Drinken
: Cijfer 9/8
Bediening: Ietwat amicaal en niet constant even correct, wel voldoende
Sfeer: Zoals je in een klassieke bistro verwacht!
Prijs: Zeer goed in verhouding met het voedsel

Beschrijving
: We leven alweer in April 2008, en ik realiseer me dat er dit jaar nog niets geschreven is op deze site. Het is niet eens zo zeer dat we de afgelopen periode de deur niet uit zijn geweest, maar puur gebrek aan schrijflust. Noem het een 'writers block' zo u wilt. Hoog tijd dat daar wat verandering in komt.

Op 27 maart jl., de verjaardag van mijn eega, togen wij voor de verandering weer eens naar Antwerpen om daar te genieten van een lekker bordje eten. Vooraf natuurlijk het nodige onderzoek verricht, daar we onszelf natuurlijk min of meer willen verzekeren van een leuke en vooral lekkere avond. Hulpmiddel wat ik inmiddels enige tijd gebruik is het magazine
Look-Out, een meer dan 100 pagina's tellend advertorial waarin diverse restaurants hun kunsten aanprijzen. Nadat ik dit magazine van voor naar achter en weer terug heb doorgelezen, valt mijn keuze toch op een restaurant op de voorpagina. Niet in de laatste plaats vanwege de verschillende aanprijzingen van o.a. de Guide Michelin en de combinatie betaalbaarheid en culinair genieten.

De ontvangst in Le Zoute Zoen is een beetje vreemd; we worden welkom geheten en na het vermelden van naam en reservering mogen we zelf een tafeltje uitzoeken. Het is zeker niet echt druk, dus we hebben een ruime keuze. Ondertussen staan we echter nog steeds met onze winterjassen aan, hier vraagt verder niemand naar. Juist als ik die uittrek en over mijn stoel wil hangen, zegt een ober: "we hebben ook een kapstok hier om het hoekje" en daar blijft het verder bij. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Nou ben ik niet te beroerd om het even voor te doen, dus ik neem de jas van de dame aan en hang die aan de kapstok, evenals de mijne.

Omdat ik natuurlijk vooraf al even op de website gespiekt heb, is een uitgebreide bestudering van de kaart niet nodig: wij gaan voor het 4 gangen 'Menu Lady Chef' met bijpassende wijnen. Hierbij hoort ook een glas Champagne als aperitief, wat natuurlijk altijd lekker is. We vangen het menu aan met gebakken Cocquilles st. Jacques met grapefruit en geconfijte gember, een verrassende en erg smaakvolle combi. Vervolgens een klassiekertje; beetgare asperges met huisgerookte zalm en een hollandaise. Om je vingers bij op te eten. Als hoofdgerecht een tournedos van lam waarbij een kalfsjus met groene kruiden, vergezeld door een flan van erwtjes, worteltjes en asperges. Heel, heel erg lekker allemaal. Voor het dessert kan een keuze gemaakt worden tussen zoet of op eigen kelders gerijpte kaas. Wij gaan voor het laatste, en dat blijkt een klein beetje tegen te vallen. Geen kar van waar een keuze kan worden gemaakt, maar drie hele kleine stukjes kaas en twee sneetjes rozijnenbrood op een bord. Overigens is bij geen enkel gerecht wat geserveerd werd door de bediening een korte uitleg gegeven van hetgeen op ons bord ligt, maar juist bij de kazen mis je dat het meest. Wederom een gemiste kans. Wat wel positief was, is dat we bij de verschillende gerechten prima wijnen te drinken gehad hebben.

Ondanks het feit dat de bediening dus wat steekjes laat vallen, maakt het niveau van de keuken dat allemaal meer dan goed. We hebben dan ook uitstekend gegeten, en ik kan deze zaak aan eenieder van harte aanbevelen.