zondag, mei 29, 2005

Het Smaaklokaal

Smaaklokaal, snack/borrel/lunch/traiteur, Minderbroedersstraat 8a (steeg naast de nieuwe V&D), 's-Hertogenbosch.

Eten/Drinken: 8/8
Bediening: Informeel, gezellig, in voor een geintje maar niet altijd aanwezig
Sfeer: Gezellig, frans, bourgondisch edoch stijlvol
Prijs: Meer dan redelijk

Beschrijving: Op deze prachtige zaterdag ondekten wij bij toeval dit smaaklokaal . Een snelle blik naar binnen deed ons besluiten hier even te stoppen. Twee witte wijn op het kleine maar volle terras was de start. De wijn bleek een heerlijke droge huiswijn te zijn. Goed koud, maar met deze buitentemperaturen is daar helemaal niets mis mee.

Ondanks dat we een flinke BBQ in het vooruizicht hebben kijken we toch even op de kaart. Je weet tenslotte maar nooit. Voor een diner moet je hier niet zijn, maar creatieve kleinere gerechten sieren de kaart. Van goede sandwiches en diverse warme gerechten tot een tot de verbeelding sprekende toet. Spiesjes van poffertjes, aardbei en slagroom. Denkende aan de BBQ kiezen we veilig voor het kaasplankje. Leuk opgemaakt en meer dan voldoende voor twee personen. Het plankje bestaat uit een drietal goede kazen met wat crackers. De beloofde mosterd komt na een kleine hint alsnog op tafel. Als tweede glas kies ik voor de huisrose. Laat deze maar links liggen, want deze valt in het niet bij de goede witte huiswijn.

Een flink gezelschap heren neemt plaats op het terras, na een rondje Brandbier verschijnt er een fantastiche schaal oesters op tafel. Wij wanen ons aan in zuid-frankrijk...He, die stonden niet op de kaart! Meneer, doet u ons ook maar een half dozijn. Helaas, men is volledig door de voorraad heen. Het is dus blijkbaar aan te raden om te vragen of ze nog specialitetiten hebben naast de kaart.

Wat maakt deze zaak nog anders dan anders? Het is tevens een traiteur! Diverse gerechten, hapjes, soepen etc.. zijn te koop om mee te nemen. Achterin de zaak is er dan ook een open keuken die zich goed zou lenen voor kleine kookworkshops. Op de locatie na, is dit een goed zaak. Mij zie je ook hier nog wel eens terug.

Spring lounge

Spring Lounge, top bar, 48 Springstreet, New York NY 10012 USA tel: (212) 965 1774

Eten/Drinken
: 1/9,5
Bediening: Snel(!), correct, open, vriendelijke vakman/vrouw
Sfeer: De Reinders van NY, divers, heeft de X-factor
Prijs: verschrikkelijk goedkoop voor NY!

Beschrijving: Ben je in NY dan mag een avond, en bijvoorkeur meerdere, in deze bar niet ontbreken. Als je het kan plannen, dan lijkt mij vrijdag om een uurtje of vijf de beste keuze. Maar ook een zaterdag of zondagavond is helemaal top. Zorg wel dat je gegeten hebt, want daar doen ze hier niet aan. Een zakje chips of pretzels is het maximale wat ze te bieden hebben.

Wij zijn hier ook niet om te eten. Drinken, dat is de doelstelling. De barkeeper/eigenaar wil onze bestelling (3 stella's) niet aannemen. Wij moeten eerst de andere bieren proeven. Diverse kleine plastic cups met de diverse bieren verschijnen op de bar. Ik heb nog nooit zo'n eerlijke barman meegemaakt. Het authentieke NY bier, Shaeffer, moeten wij volgens hem toch echt proberen. Wat blijkt? Dit is het beste, tevens ook goedkoopste, bier van de tap. 3$ voor een halve liter. Onze keuze voor de komende dagen is gemaakt. Shaeffer rocks.

Wat maakt deze kroeg nou zo leuk? Geen idee... Het is de X-factor denk ik. Het interieur stelt niet voor, veel hout en een aantal plastic haaien. De bar is meer dan 75 oud en is blijkbaar een begrip onder de NY'ers. Je ziet hier dan ook bijna geen touristen. Muziek? Daar moet je zelf voor zorgen. Zorg voor voldoende losse dollars en jij bepaald, door middel van de jukebox, de muziek voor de hele avond. Ik heb meer dan genoeg verhalen over deze kroeg, maar zien is geloven. Adres opschrijven en hup naar NY !