maandag, oktober 15, 2007

I am the great Quornholio

Wees niet bang, ik ga het hier niet hebben over de legendarische scene uit 'Beavis & Butthead'. En evenmin zal ik trachten om een collega redacteur aan te zetten tot minstens net zo hilarische imitaties. Vandaag zal ik wat schrijven over een voor mij compleet nieuwe eet ervaring: Vegetarisch VleeSCH!

Ziet u, ook ik ben kort geleden gevallen voor de charmes van Sonja. Sonja Bakker, welteverstaan. De donkere dagen komen er immers weer aan en ik moest tot mijn spijt constateren dat ik niet meer in mijn smoking paste. Daar waar ik mij altijd enorm heb afgezet tegen het afwegen van eten en niet in de laatste plaats van vleeSCH (75 gram kom op! Dat deed ik voorheen op mijn boterham!), daar kan ik nu zeggen dat het eigenlijk allemaal best wel meevalt. De eerste 3 kilootjes zijn eraf en dat was dan ook nodig.

Vanavond stond een vleesvervanger op het menu. Enigszins sceptisch heb ik afgelopen zaterdag dus een verpakking "Quorn Steak met peper" tussen de boodschappen in mijn winkelwagentje verstopt. Bang om bekenden tegen te komen in de supermarkt denk ik. Verder vandaag de dagelijkse aardappels (nog zo'n Sonja Bakker ding wat ik niet gewend was!) en andijvie erbij. En wat doe je als je aardappels en andijvie tegelijk moet eten? Juist! Daar maak je stamppot van. Tijdens het bakken van mijn vegetarische creatie ruikt het eigenlijk al verrassend lekker in de keuken. Dat geeft goede hoop. Als alles op het bord ligt ziet het er ook gewoon smakelijk uit. "Maar het is vegetarisch!" zegt het duiveltje op mijn schouder. "Niet aan denken, 't is vast erg lekker" roept het engeltje er bovenuit. Vol verwachting klopt mijn hart; ik ga beginnen met eten. De verhoudingen van de stamppot zijn wat anders dan gewoonlijk, maar daar smaakt 'ie zeker niet minder om. En mijn Quorn? Ik begin met een heel klein hapje. Hm, smaakt niet verkeerd eigenlijk. De textuur lijkt in de verste verte niet op vlees (goedkope diepvrieshamburgers uitgezonderd), maar dit valt absoluut niet tegen! De smaak is prima. Je moet alleen niet verwachten dat het naar vlees smaakt. Zou ook onzin zijn natuurlijk, dit spul is immers gemaakt voor vegetariërs. Het 'peper' gedeelte mis ik een beetje maar ik ben natuurlijk niet te beroerd om zelf even de molen erbij te pakken. Ik had nooit verwacht dit ooit nog eens te zeggen, maar ik zou het absoluut niet vervelend vinden om dit regelmatig te eten (10 jaar lang één keer per jaar is ook regelmatig natuurlijk). Nee serieus, dit spul is gewoon heel goed te eten en absoluut voor herhaling vatbaar.