donderdag, oktober 04, 2007

Donkere dagen...Deel II, Super Stoofschotel !

Als het goed is dan hebben jullie inmiddels geweldig genoten van een heerlijke uiensoep. Nee? Wat doe je hier dan? Ga die uien snijden en maak die soep! Heb je deze soep wel al gemaakt dan heb ik nu het volgende goddelijk donkere dagen recept. Het is iets meer werk, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Dit is voor de eetclub een van de favorieten bij gezelschappen van meer dan 8 personen. Lekker makkelijk, alles voorbereiden en hoeft alleen nog even in de oven. De onderstaande boodschappenlijst is voor 4 goede eters. Vergis je niet, het lijkt relatief weinig na bereiding, maar het is een machtig goedje. Ok, we gaan naar de supermarkt en kopen;
  • 3 flesjes donkere (dubbel) trappist naar keuze
  • Slagroom (500ml)
  • Zure room (250ml)
  • Eieren (2) maar meestal verpakt per 6 ;)
  • Rol lekkere roomboter
Dan gaan we naar de slager voor het vlees, hier zijn er een aantal mogelijkheden. Afhankelijk van budget en smaak kies je voor runderlenden tot ossehaaspuntjes. Ik hoef jullie niet uit te leggen dan de lenden beduidend langer op het vuur moeten dan de ossehaaspuntjes. Welk vlees je ook kiest, neem voor 4 personen 750 gr. Hup, actie in dat lijf en op naar de groenteboer met de volgende lijst;
  • 1 flinke prei (we gebruiken straks alleen het wit, dus veel wit en weinig groen)
  • verse knoflook
  • tijm
  • peterselie
  • Bosje bosui
  • twee doosjes champignons
  • 800 gr lekkere aardappelen (rode zijn een leuke variatie)
Nu naar huis en piepers jassen, in kleine blokjes, dan zijn ze sneller gaar, en we gaan ze toch pureren. Piepers met wat zout op het vuur in een ruime pan. Zoek een flinke braadpan en braad het vlees even lekker aan. Voeg nu de in ringen gesneden prie (alleen het witte gedeelte) en de geperste knoflook toe en roerbak dit tot de prei mooi glazig is.
Als het goed is dan zijn de aardappelen nu gaar en kunnen we de volgende ingrediënten toevoegen; minimaal 150gr geraspte parmazaan, beker slagroom, geperste knof, klomp roomboter en wat zure room. Prakken maar totdat er een erg romige puree ontstaat. Zet de oven maar alvast aan op 210c.
Terug naar het vlees, de prei is nu mooi glazig en nu kunnen de in plakjes gesneden champignons,de bosui, wat tijm blaadjes en peterselie erbij en dit blussen we af met twee flesjes trappist (Het derde flesje schenk je in een mooi glas en drink je op terwijl je naar het pruttelen kijkt).
Na een halfuur gaat er nog een beker slagroom bij, na het omroeren zeven we dit en scheiden het vlees en groente van de saus. Deze saus gieten we in een ruime pan en laten we inkoken totdat er een lekker dikke jus ontstaat. En met dik bedoel ik ook dik. Even proeven en op smaak brengen met PeZo. Het vlees kan je verdelen over 4 ovenschaaltjes. Hierover gieten we wat van de heerlijk jus en dit dekken we af met de aardappelpuree. Mooi plakje bladerdeeg er overheen, even aandrukken aan randen met een vork en insmeren met een geklopt ei. Deze prachtige pies gaan in de oven totdat het bladerdeeg mooi bruin en krokant is. Smullen maar!