maandag, september 10, 2007

Heerlijk lunchen in "Ons Kabinet"

Restaurant Ons Kabinet, kampdijklaan 76, 5263 CK, Vught, tel:073 657 17 10
Eten/Drinken: 9/9
Bediening: Ongedwongen doch correct en verstand van zaken
Sfeer: Redelijk klassiek, echter toch gezellig, mooie kunst
Prijs: Aan de bovenkant van de markt

Beschrijving
: Er zijn zo van die momenten die niet vaak genoeg voorkomen. De telefoon; "Ga je mee lunchen? Bij Ons Kabinet in Vught ofzo?". Daar zeg je geen nee tegen, daarbij ook nog eens geluk dat ik zelf niet hoeft te rijden. Bij aankomst nemen we plaats in de heerlijke fauteuils om even eerst een drankje te doen. We worden begroet door de eigenaar Cees, ik voel me meteen welkom. Het interieur is licht klassiek te noemen, echter de mooie kunst aan de muren maakt het toch een vrolijk geheel. De kaart laat je meteen vermoeden dat je hier heerlijk moet kunnen eten. Er zijn een viertal tafels bezet wat nog voldoende mogelijkheid biedt om met wat privacy te kunnen lunchen en praten. Aangezien ik geen gastheer ben, laat ik de menu en wijn keuze aan hem. Het resultaat is een terrine van ganzenlever vooraf en een runderentrecote als hoofd. Dit laatste gerecht geeft nog wat verwarring, aangezien wij de runderentrecote bestellen met de truffelsaus van het standaard kalfsentrecote gerecht. Echter is dit misverstand van korte duur, waarbij Cees direct zorg draagt voor het juiste gerecht. Dit alles zonder morren, zoals het hoort, ik voel me een echte gast.

Voor bij het voorgerecht vragen we om advies voor de wijnkeuze. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een wat zoetere wijn bij gans. We komen uiteindelijk uit op een Oostenrijks fris zoete wijn. Bij het proeven merk ik direct dat dit een heerlijk combinatie gaat worden. Om deze wijn niet te vergeten maak ik nog een notitie van het huis en de wijn. Echter een te enthousiaste poging om mijn inbox op te schonen heeft deze notitie laten verdampen. Ach, een goed excuus om nog eens terug te gaan. De gerechten zijn heerlijk, de sfeer is gezellig en de businessplannen vliegen over tafel. Na de super malse entrecote besluiten we toch nog even naar de kaas te kijken. Zoals het hoort heeft Ons kabinet een mooie trolley vol met heerlijke kazen, die Cees voor het gemak maar aan tafel laat staan mochten we nog een extra stukje willen. Dit alles natuurlijk met een heerlijk glaasje Port.

Wat het verblijf extra leuk maakt zijn de anekdotes van Cees, waarvan ik er u een niet wil onthouden. Dat port uit portugal komt ligt redelijk voor de hand, echter waarom bevat port nu meer alcohol dan wijn? Een, achteraf, plausibele verklaring is dat lang lang geleden de Engelsen dol waren op Portugese wijn, echter de duur van het transport zorgen ervoor dat de wijn vaker slecht dan goed in Engeland arriveerde. Door het toevoegen van de extra alcohol was dit probleem verledentijd, echter konden de Engelse er bij aankomst natuurlijk niet vanaf blijven en werden verliefd op manier waarop wij, tot op de dag van vandaag, nog de port drinken. Waar of niet, verhalen over spijzen en dranken zijn altijd leuk.
Beste gastheer en natuurlijk Cees en brigade; Bedankt voor de heerlijke en gezellige lunch !