zaterdag, april 23, 2005

De Gertruda Hoeve (Son en Breugel)

Restaurant De Gertruda Hoeve, van den Elsenlaan 23, 5694 ND, Son en Breugel

Eten/Drinken: 8/8
Bediening: Correct, aanwezig wanneer nodig, zakelijk doch vriendelijk
Sfeer: Prachtige oude boerderij, ingetogen maar toch gezellig
Prijs: Het hogere segment, met goede prijs/kwaliteit verhouding.

Beschrijving: In Breugel, aan de rand van een woonwijk, ligt deze prachtig boerderij verscholen. Het is even zoeken maar meer dan de moeite waard. Parkeren is geen probleem op de ruime eigen parkeerplaats. Bij goed weer bestaat ook de mogelijkheid om buiten te eten. De keuken is het domein van chefkok/eigenaar Evert Thielen en het restaurant is in handen van zijn vrouw Marlies.

Wij zijn er voor de lunch, jammer genoeg hebben we wat weinig tijd en zal het dus moet blijven bij alleen een hoofdgerecht. Het gevolg hiervan is wel dat ik nog een keer terug moet om het heerlijk ogende voorgerecht Pastrami van wagyu rund met ganzenleverkrullen te proeven. Deze, japans klinkende, wagyu runderen moeten toch wel iets speciaals zijn. Althans, het vlees wat er vanaf komt. Voor alle mensen die geen ganzenlever meer eten, sorry ik vind het veel te lekker om het laten staan. Mijn keuze voor het hoofdgerecht valt op seizoensgerecht van lam met asperges. De asperges waren boterzacht en het lam goed van smaak overgoten met een heeerlijk sali (?) saus. Een goed en eerlijk gerecht waarbij de witte huiswijn lekker smaakte. Perfect voor de lunch.

Wie door het bovenstaande gerecht misschien een eenvoudige keuken vermoed, zit op het verkeerde spoor. De kaart geeft meer dan voldoende mogelijkheden om hier op een lange culinaire ontdekkingsreis te gaan. Mij zie je hier nog zeker een keer terug.

donderdag, april 21, 2005

De Opera

Restaurant De Opera, Hinthamerstraat 115-117, 's-Hertogenbosch.

Eten/Drinken: 10
Bediening: 10
Sfeer: 10
Prijs: 8

Beschrijving:
Op 20 april heb ik na lange tijd dit restaurant weer eens bezocht. Met herinneringen aan een fantastische zaak met werkelijk meesterlijke gerechten en een wijnkaart waar je U tegen zegt. Net als de vorige keer gaan zowel mijn tafelgenoot als ik voor het vier-gangen menu 'De Opera', wat inhoudt dat we ons gaan laten verrassen met dagverse producten... Het begint al goed met de eerste compositie van Eucalyptusthee met bosuitjes een zoetwatergarnaal erin, een schelpenmousse, vers gepelde noordzeegarnalen met tzatziki en rosevalaardappeltje en een klein glaasje komkommersap. Klinkt wat apart allemaal, maar ik kan u vertellen dat het fantastisch smaakte. Vervolgens een Langoustinesoepje met bloedsinaasappel vergezeld van een tartaar van Langoustine. Ook zeer smaakvol. Hierna langoustinestaarten omwikkeld met Pata Negra (voor leken; dit is de allerbeste ham die op aarde te krijgen is), gebakken in het vet van Pata Negra. In een woord goddelijk! Achteraf blijken deze drie gerechtjes tezamen het voorgerecht te vormen, dus er gaan nog drie gangen komen.... Het tussengerecht bestaat uit gebakken griet op een bedje van Pasta, waarover citroensap, knoflook en zeezout. Geweldig om te proeven hoe het zeezout het overheersende citroensap neutraliseert en een fantastisch gerecht maakt. Het hoofdgerecht bestaat uit Texels lam op drie wijzen; rib, tong en worst. Vergezeld van een taartje van witte kool en aardappelpuree waarover schuim van eekhorentjesbrood. Fantastique! Voor het dessert valt mijn keuze op zoet, mijn tafelgenoot gaat voor kaas. Een enorme kar wordt vervolgens naar onze tafel gereden, waarna er een selectie gemaakt kan worden uit het enorme aanbod prachtige kazen. Mijn dessert bestaat uit een frambozensouffle waarover aan tafel nog frambozencoulis gegoten wordt. Daarnaast nog een bolletje huisgemaakt frambozenijs, en als laatste nog een kleine Creme Catalan. Ik val in herhaling, maar wederom een fantastische creatie. Bij het hele diner hebben we een keur aan heerlijke wijnen gedronken, welke door de informele maar uitstekende bediening geschonken werden. Iets wat je niet vaak meer meemaakt, mensen die echt kennis van zaken hebben.

In dit restaurant wordt echt met Liefde voor het vak gecreeerd. Bewust zeg ik gecreeerd, want dit niveau ontstijgt koken. Niet iets om iedere week naartoe te gaan hoor, dit moet je als iets heel speciaals koesteren. Desalniettemin kan ik u van harte aanraden om eens in het hele intieme restaurantje plaats te nemen en jezelf lekker een avond culiniair te laten verwennen.

zondag, april 17, 2005

Parkcafé Buiten

Parkcafé Buiten, (eet)kroeg. Prins Hendriklaan 2, Utrecht.

Eten/Drinken: ? / 8
Bediening: leuk, vrouwelijk, correct en snel
Sfeer: ongedwongen en gezellig.
Prijs: Geen idee.

Beschrijving: Van horen zeggen een leuke tent. Adres ingetoetst en rijden maar. Ik ben niet zo bekend met Utrecht, maar deze locatie aan het Wilhelminapark is toch wel erg mooi. Wat maakt deze locatie dan zo speciaal? Het Park en de huizen erom heen, ik zou er geen probleem mee hebben om hier te moeten wonen. Nu helpt het weer ook een handje mee, het is een prachtige zonnige dag.

Goed, terug naar de (eet)kroeg. Mijn bezoek was op een woensdag, omstreeks 16:45. Diverse tafels buiten zijn bezet, aangezien het nu toch nog snel afkoelt, kiezen wij voor binnen. De bar is het toneel voor het verhandelen van wat vastgoed en het bedenken van nieuwe corporate marketing strategieen. Aan de tafels zie ik een divers gezelschap, van "tell-sell spul" handelaar tot een, van gezicht bekende, politicus.

Zonder te hoeven roepen, zwaaien of wat dan ook, vraagt de vriendelijke en goed uitziende bardame wat we willen drinken. De keuze is snel gemaakt, twee bier. Op onze vraag of we iets kunnen eten, krijgen wij de kaart. Echter hieruit blijkt dat we of te laat of te vroeg zijn. De keuze is beperkt tot snacks en een tostie. Aangezien wij niet de tijd hadden om te wachten tot de keuken zou openen, kiezen wij voor de tostie en nog een bier. Met beide was niets mis. De kaart voor het dinner ziet er leuk uit, echter blijft dat open staan voor de volgende keer. Weer een goede borrel kroeg erbij, zeker met mooi weer.