zondag, juni 24, 2007

'Een goe stukske vlees'

Den Abattoir, Lange Lobroekstraat 65, Antwerpen (B)

Eten/Drinken: 9/8
Bediening: Eenvoudig maar goed
Sfeer: Druk en gezellig
Prijs: In zeer goede verhouding met de kwaliteit

Beschrijving: Een hap eten en een filmpje pakken in Antwerpen; het begint zo langzamerhand een traditie te worden. Via internet verdiep je je dan ook steeds vaker in hetgeen Antwerpen op culinair gebied te bieden heeft. Zo is het gebied rondom het stedelijk Abattoir (slachthuis) een behoorlijk aantal onvervalste vleesrestaurants rijk. Echt wat voor mij dus!
Het slachthuis is gelegen aan de Lange Lobroekstraat en recht daartegenover kun je restaurant Den Abattoir vinden. Een kleine maar mooie zaak, de tafeltjes wel wat dicht op elkaar maar er hangt een gezellige sfeer. Ik heb hier wel eens eerder voor de deur gestaan maar toen was de zaak nog niet open (vanaf 18u) en het korte gesprek destijds met de bediening die buiten stond te roken (dat moet nu eenmaal in Belgique) leerde mij dat het sowieso weinig zin heeft om hier zonder reservering naartoe te gaan. Voor zaterdag had ik een afspraak staan dus vrijdag op de valreep nog even gebeld naar
Den Abattoir om te zien of we terecht kunnen.

Moeilijk moeilijk moeilijk, maar na wat gereken kunnen we om 18u direct een tafeltje krijgen, maar dat moeten we wel voor 20u verlaten. Nou, dat komt goed uit wat ik heb om 20.15u gereserveerd voor de 3e film met het grote groene monster Shrek. We komen om ongeveer 17.45u aan om tot de ontdekking te komen dat we niet eens de eerste gasten zijn. We kunnen direct aan tafel. Brood, vleessalade en boter staan al voor ons klaar. Het brood blijkt net vers gebakken en is het donkerste volkoren dat ik ooit gezien heb, heerlijk! Twee "Stellakes van 't vat" als aperitief genietend, kunnen we een blik op de kaart werpen en dat leert mij dat dit restaurant met recht een vleesrestaurant genoemd mag worden. Cote a l'Os, Zesrib, Filet Pure, verzin het maar en staat daar op de kaart. En in serieuze gewichten ook.

Het mooie is verder dat achter elke vleessoort niet alleen de prijs, maar ook de prijs per ons bovenop het standaardgewicht vermeld staat. Wij gaan -hoe kan het ook anders- voor de Filet Pure (standaard 3 ons) met een extra onsje erbij, Bearnaise, Fritten en Sla. Jaja, dat is weer eens wat anders dan de 75 gram van Sonja! Het bedienend personeel maakt het vervolgens bij mij helemaal goed, want voordat het vlees bereid wordt, wordt het op een schaal aan ons ter goedkeuring gepresenteerd. Met de melding dat ze ietsje groter zijn uitgevallen; het basis stuk was 850 gram, wat uiteraard in tweeën gedeeld is. Wát een enorme stukken vlees zeg! We geven snel onze goedkeuring voordat we ons bedenken haha! Een mooie fles witte Bordeaux Grand Cru Classé moet voldoende body hebben om bij deze spijzen te drinken.
We kiezen bewust voor wit omdat mijn disgenoot en ik allebei wat rozig worden van rode wijn bij het eten. En we moeten tenslotte nog een film bekijken. Ongelooflijk wat is die wijn lekker zeg. Bij het rond laten gaan in de mond mooi vet, fruitig en rond, en een prachtige droge afdronk. Eenvoudigweg top! Ook het vlees wat inmiddels is gearriveerd smaakt fantastisch. De verse, mooie luchtig geklopte bearnaise smaakt exact zoals ik 'm zelf maak. Zonder een veer in mijn eigen achterste te willen steken: dus gewoon erg goed. Ook de verse fritten met zelfgemaakte mayo (aparte, mooie pepersmaak!) zijn geweldig.
Hè, hier word ik nou gelukkig van! De grootte van de door ons gekozen porties maakt dat er geen ruimte meer bestaat voor een dessert. Los daarvan komen we ook in tijdnood. De zaak zit ondertussen namelijk mutjevol en het duurt even voordat we in de gelegenheid zijn om de rekening te vragen en te ontvangen. Ook vanavond zijn er gedurende ons tafelen diverse mensen voor niets aan de deur geweest (lees: zonder reservering) dus liefhebbers weten deze zaak zeker te vinden. Eén ding is absoluut zeker; na gisteravond heeft dit etablissement er weer twee liefhebbers bij!

Uitrusten in de groene vallei

Chambres d'hotes La Vallee Verte Rue du Cul de Sac 8, 52600 Grandchamp (FR)

Eten/Drinken: Cijfer 8/7,5
Bediening: Lekker makkelijk, geen poespas maar uitermate gastvrij
Sfeer: Een oase van rust
Prijs: Overnachten redelijk, eten gezien de kwaliteit ronduit scherp geprijsd

Beschrijving: De geplande juni vakantie van twee weken kon in verband met zakelijke drukte geen doorgang vinden, dus moest op korte termijn een korte vakantie van een dag of vier, vijf gevonden worden.
Na wat speurwerk op het wereldwijde wachten kwam ik uiteindelijk bij La Vallee Verte terecht. Een chambres d'hotes, gerund door een nederlands stel en gelegen in het zuidelijke deel van de champagne/bourgogne streek. Een oude boerderij met ruime suites en de mogelijkheid om te dineren leek me een ideale uitvalsbasis om de champagne- en bourgognestreek verder te gaan verkennen.

Aldus trokken wij zondag 10 juni 2007, na een tweedaags bezoek aan Parijs waarbij we onder andere de damesfinale van Roland Garros bezochten, naar Grandchamp. Een gehucht met 75 inwoners, gelegen tussen Langres en Dijon. Een oase van rust kan ik u vertellen. Geen televisie, zelfs geen GSM ontvangst! Om even de drukte te ontglippen natuurlijk ideaal. Onthaasten met een hoofdletter. Helaas zit het weer niet echt mee, dus wanneer we maandag de "Route des Grand Crus" van Beaune naar Dijon rijden met de bedoeling om ook wat wijnhuizen te gaan bezoeken, wijn te proeven én te kopen, ben ik in verband met de aanhoudende harde regen al gauw te chagrijnig om uberhaubt de auto uit te komen. Gelukkig maakt de omgeving toch nog veel goed. We hebben na de wijnroute ook het vestingstadje Langres bezocht. Wat is het in de omgeving daar prachtig zeg. Het moet er natuurlijk alleen maar beter uitzien als de zon schijnt. Dat alleen al is een reden om nog eens terug te gaan.

Ook het diner 'savonds in Restaurant Aux Trois Provences in het dorp Vaux Sous Aubigny -aanbevolen door onze gastvrouwen van de chambres d'hotes- blijkt top! Ik ben aanvankelijk wat huiverig om zomaar een restaurant in een dorpje te bezoeken, maar ben bij aankomst aangenaam verrast door de aanplaklogo's "Gaunt Millau 2007" en "Guide Michelin 2007" op de deur van het restaurant. Welliswaar geen sterrentent, maar ook een vermelding geeft toch wat zekerheid over de geboden kwaliteit. En met de kwaliteit in dit restaurant was dan ook helemaal niets mis. Een heerlijk voorgerecht van gebakken eend, salade met het braadvocht van de eend verwerkt in de dressing, en een flinke schijf 'Bloc de Foie Gras' (ja ja ik weet het, maar het is zo lekker!!) om het gerecht af te toppen. Daarna een gegrillde vis -ik vermoed forel, mijn frans is helaas te beperkt- met gevulde wijnbladeren en een soort van Polenta. Wist niet dat dat in deze streek ook gegeten werd en had wat mij betreft ook niet gehoeven, want niets aan. De vis smaakte echter uitstekend en daar ging het om. Na het hoofdgerecht eerst een selectie van de zéér uitgebreide kaaswagen met streekkazen maar ook bekendere soorten, om vervolgens af te sluiten met crème brulée met Amarenen. Genieten geblazen! Alle spijzen werden vergezeld van mooie Bourgogne wijnen van het huis Louis Latour, een kleine toevalligheid aangezien mijn collega redacteur rond diezelfde dag van deze wijnen aan het genieten was in Heusden. We sluiten de dag af met een glas wijn bij onze gastvrouwen. Ondanks het slechte weer was het toch een prima dag eigenlijk.

De dag erna besluiten we om niets te ondernemen en lekker bij het hotelletje te blijven om te lezen. Heerlijk. Het diner 'savonds in het hotel blijkt absoluut de juiste keuze. Het is volgens de formule 'eten wat de pot schaft' waarbij onze gastvrouw overdag de -zoveel mogelijk biologische- inkopen van dagverse producten uit de omgeving verzorgt. Dit verwerkt ze dan 'savonds in een driegangen menu. Een tompouce van geitenkaas met in knoflook gemarineerde tomaten vooraf en vervolgens een combinatie van gebakken zeewolf en zalm met dragonsaus en verse pasta als hoofddis. Als afsluiter een coulis van rood fruit wat diezelfde middag door de buurman uit eigen tuin is verkregen, geserveerd met heerlijk roomijs. Eenvoudig, eerlijk, puur, heerlijk! Natafelend met koffie, cognac en ondertussen interessante gesprekken voerend met andere gasten is wederom de tijd aangebroken om een dag af te sluiten. Slapen doen we hier uitstekend in onze ruime kamer met verstelbare boxspring bedden. Rugleuning omhoog om nog een poging te doen om wat verder te komen in mijn 1100 pagina's tellende boek. Maar al gauw worden de oogleden zwaar en winnen wijn en cognac het van dit dikke, spannende boek.

Op de derde dag staat de Champagne op het programma. Niet direct de eerste fles bij het ontbijt ontkurken, maar wederom de auto in en de streek verkennen. Gelukkig is het vandaag prachtig weer en komt de omgeving nog meer tot zijn recht. We komen onder andere uit in het dorp Les Riceys. Over dit dorp hebben we gelezen dat er een hele bijzondere wijn vandaan komt; Rosé des Riceys, welke ooit de favoriete wijn van Lodewijk XIV geweest zou zijn. De productie van deze wijn is aan zeer strenge regels gebonden en de productie is heel bepertkt. Het resultaat moet dan ook behoren tot het beste wat Frankrijk op wijngebied te bieden heeft. Dat maakt nieuwsgierig natuurlijk. We bezoeken het huis Alexandre Bonnet om zowel wat Champagne als Rosé des Riceys te proeven en te kopen. De dag brengt ons verder in Troyes (prachtige stad) en via dorpen als Bar sur Aube weer terug bij ons hotel. Onderweg inkopen gedaan en bij de 'Source de la Marne' lekker gepicknicked. De volgende ochtend staat de terugreis alweer op het programma. We bezoeken onderweg naar huis nog de stad Reims. Wederom stromende regen, echter voor het champagnehuis Pommery maak ik een uitzondering en kom ik de auto uit. Een rondleiding door de 18 kilometer kelders op 30 meter onder de grond. 20 miljoen flessen van deze goddelijke drank liggen hier te rijpen. Zeer indrukwekkend om te zien. De aansluitende proeverij slaan we natuurlijk niet over en voordat we vertrekken moeten we ook nog even door de huiswinkel om de voorraad voor thuis weer wat op te leuken.

Daarna is het toch onvermijdelijk en stuur ik de auto weer richting huis. Bah, wat duurt het toch altijd kort! In elk geval hebben we in La Vallee Verte een heerlijk verblijf genoten. Vooral de rust in deze omgeving is hemels. De prachtig verbouwde en ingerichte boerderij dragen bij aan het gevoel van welbehagen. Onze vriendelijke en uitermate gastvrije gastvrouwen maken de zaak af. Eenieder die eens een paar dagen wil onthaasten kan ik een verblijf in La Vallee Verte van harte aanbevelen.