vrijdag, april 08, 2005

Maxima

Maxima Argentijns Restaurant, Boschstraat 89, Zaltbommel

Eten/Drinken: 8/5
Bediening: 6
Sfeer: 6
Prijs: 9,5

Beschrijving:
Ik vind het altijd een beetje 'eng' om naar een restaurant te gaan waar ik nog nooit eerder ben geweest. Of eigenlijk kun je zeggen dat ik moeite heb om af te gaan op de ervaringen van mensen met wie ik ga eten. Zo ook deze week, toen ik met een vriend in Den Bosch een hap zou gaan doen en we, in verband met de drukte in het verkeer, in Zaltbommel bleven steken. Bij binnenkomst bekroop mij dan ook zo'n gevoel van 'zie je wel'.... Het interieur van dit etablissement is met weinig fantasie vormgegeven en heeft een hoog Van der Valk gehalte. Maargoed daar kwamen we niet voor! Vandaag zijn we behoorlijk uni in onze voedselkeuze; wij gaan allebei voor Spare Ribs vooraf (!), en een 'Bife de Lomo Grande' als hoofdgerecht. Dat 'Grande' kun je behoorlijk letterlijk nemen, want volgens de kaart krijg ik nu een stuk Ossehaas van 325 gram!! Maar niet vóórdat we een heerlijke strip varkensribben hebben verorberd. Met een uitstekende marinade kan ik wel zeggen. Zoet, stroperig en licht pittig. Deze ribben komen nog het meest in de buurt van de beroemde ribben van restaurant Gauchos. En geloof me, ik heb al heel wat Spare Rib ervaring. Tijdens het eten komt de serveerster echt te weinig haar gezicht laten zien. "Hallo, we hebben niet alleen honger, ook dorst!" denk ik meerdere malen.
Maargoed, bij het serveren van het hoofdgerecht krijgen we dan eindelijk de kans om ons tweede (en tevens laatste) biertje te bestellen... Goeiendag zeg wat een biefstuk! En echt super mals en goed gegrilld vlees! Er zitten nog salade en frietjes bij, maar daar kom ik vandaag nauwelijks aan toe vanwege de grootte van dit stuk vlees! En voor een prijs?? Ik kan je zeggen dat je bij het gemiddelde restaurant voor een biefstuk die half zo groot is nog meer betaalt! HE-LE-MAAL top dus.... Het nagerecht bestond voor ons beiden uit zgn. Canelloni ijs, wat niets meer was dan een in een flensje opgerolde staaf ijs met amaretto en aardbeien saus. Maar Lékker met een hoofdletter. Helaas, PSV moest voetballen dus we hadden geen tijd meer voor een kop zuid amerikaanse koffie.
Samenvattend; Ik moest mijn vooroordeel wel een beetje bijstellen. Dit is geen zaak om naartoe te gaan voor de geweldige sfeer of de bediening op Michelin niveau, maar voor een TOP stuk vlees voor een TOP prijs zéker een rit naar Zaltbommel waard!

woensdag, april 06, 2005

Wè? Drie keer kauwen?

Drieka de Kouwe, Eetkamer, Kruisstraat 38, Rosmalen.

Eten/Drinken: 8 /8
Bediening: 8
Sfeer: 7
Prijs: 7

Beschrijving: Dit is nu echt een tent die je normaal niet gevonden krijgt. De eetkamer van Drieka de Kouwe is een, volgens eigen zeggen, lokaal specialiteiten restaurant. Voor mensen met een navigatiesysteem in de auto, gebruik als plaats Rosmalen, voor mensen met een kaart en een gezond paar ogen, volg als plaats Kruisstraat (tevens ook de straat).

Het pand ziet er leuk uit, past precies in mijn beeld van een oude dorpskroeg. Bij binnenkomst overvalt je de brabantse gezelligheid en de gemoedelijke aankleding. Ik zal niet alles verklappen maar dit is een tentje van, niet zeuren en gewoon naar toe gaan en eten. Ik denk dat de sfeer nog beter was geweest als het wat voller was geweest. Op een woensdag, 4 van de 10 tafeltjes bezet. Op de achtergrond klinkt louter brabantse muziek, die dwingt tot goed luisteren om te verstaan wat ze zingen. De goedlachse dame brengt mij een goed getapt glas bier en de kaart.

Bij het lezen van de kaart moet ik diverse malen lachen. Ik zal een tipje oplichten, "Het hoeft nie alted Poasse te zèn,um dees lam te meuge éte" echter mijn voorgerecht was "Gerukte pòlling hier ùt d`n urste wittering". Het gerecht was orgineel, vers en erg lekker. Als hoofddis was mijn oog was gevallen op de mixed grill (ik kan me de brabantse naam niet meer voor de geest halen). Niet zo speciaal als beide voorgerechten, maar gewoon een goed en eerlijk bord vlees. Met leuke garnituur, als rode kool, rabarber(?) en een aardappel dingetje. Bij dit alles dronken wij een flesje witte huiswijn waar, voor dat geld, niets mis mee is.

Geen minpuntje? Jawel, de porties zijn voor mij TE groot. Maar dit is wel een tent waar ik zeker naar terug ga. Wat ik dan bestel ? Het 7 kleine hapjes menu, mijn gevoel zegt dat de kok hier echt iets leuks van gaat maken. Een zeer aangename lokale verrassing! Houdoe !

maandag, april 04, 2005

Gent aan de Schinkel ( A'dam )

Gent aan de Schinkel, Eetcafé, Theophile de Bockstraat 1, West, Amsterdam.

Eten/Drinken: 6/9
Bediening: 8
Sfeer: 7, en een dikke 9 bij mooi weer
Prijs: 7,5

Beschrijving: Als mensen mij uitnodigen bij een zogenaamde leuke tent in Amsterdam , dan springt het woord Hip meteen in mijn nek. Ik ben namelijk niet zo hip en heb het daarom waarschijnlijk ook niet zo op ditto tenten. Maar goed, Gent aan de Schinkel it is.

Bij aankomst bekruipt mij een gemoedelijk gevoel, dit is niet hip, dit is gezellig met een grote G. De mazzel is het geweldige weer waardoor wij om 21:00 nog lekker buiten zitten te bieren. Welliswaar onder een heater maar toch. Het kanaal aan de overkant van de straat (de schinkel?) geeft een heerlijk uitzicht.

Zonder te reserveren bleek het op vrijdag toch mogelijk om, na een kwartiertje wachten, toch nog een hapje te eten. Hier gaat het dus mis. Toch hip... Beperkte kaart, 4 voor- en 4 hoofdgerechten. Niets mis mee voor een eetcafé, echter in mijn mening moet de kaart voor een gelegenheid als dit toegankelijk zijn. Hiermee bedoel ik dat er altijd een gerecht op moet staan wat 75% van de bezoekers lust, bv. saté, tournedos, lasagne, maaltijdsalade etc. Mijn keuze uit de divese liflafjes is gevallen op de roggevleugeltjes met wasabirijst. Zo geweldig, dat de smaak mij niet eens meer bij staat, echter de overvloed aan groen en het gebrek aan de rest des te beter.

Nee, als ik naar deze tent terug ga, dan heeft deze jongen gegeten. Echter, voor een goede borrel, ga ik hier met veel plezier terug. Top borrelkroeg, en zeker bij mooi weer!

Panos (B)

Panos, Broodjeszaak, Op zo'n beetje iedere hoek van de straat in Belgische steden

Eten/Drinken: 8
Bediening: 7
Sfeer: 5
Prijs: 9

Beschrijving:
Een fastfoodformule met verse broodjes op het menu. Zo kan Panos nog het beste omschreven worden. Je bestelt wat je wilt hebben aan een balie, het wordt vervolgens vers voor je gemaakt en op een dienblad kun je alles naar je tafel meenemen. In sommige, maar lang niet alle vestigingen kan overigens gezeten worden. Maargoed, takeaway smaakt er niet minder om! Gisteren heb ik samen met twee Angels de vestiging in Brussel aan de grasmarkt geprobeerd. Bestelling: Drie bruine stokbroodjes Martino. Smaakten om kort te zijn geweldig. Alhoewel iets teveel (zilver)uitjes, de Preparé, mosterd, tabasco, ketchup en augurken maken een fantastische combi! Echt iets "Bels" eigenlijk. Ik ben het tenminste in nog geen enkel ander land tegengekomen. Al met al: geen plek om gezien te worden, maar voor een functionele hap erg geschikt, want super lekkere broodjes!