woensdag, september 26, 2007

Donkere dagen... Verse Uiensoep!!

De dagen worden al weer korter en de temperatuur zal de komende tijd alleen maar omlaag gaan. Het is dus weer tijd voor winterkost. In de serie "eenvoudige doch heerlijke winterkost" heb ik vandaag het volgende recept voor een pan overheerlijke verse uiensoep.
Dit gerecht kost je maximaal 10 minuten voorbereiding en moet ongeveer een goed halfuur op het vuur. De meeste tijd gaat zitten in het snijden van de gigantische benodigde hoeveelheid uien. Wat heb je voor 3/4 personen nodig;

  • 1 kg. Uien (maakt niet welke, maar verschillende soorten maakt het extra lekker)
  • Tijm (Verse blaadjes zonder stokjes, maar gedroogd kan ook)
  • 1 laurierblad
  • Een paar tenen knoflook
  • 1,3 Liter runderbouillon (kan gewoon met blokjes)
  • Mooi blok gruyere kaas (of geraspt)
  • 1 Stokbrood
En dat is alles. Ik ga er dan vanuit dat iedereen wel peper, zout, olijfolie en boter in huis heeft. Ok, snijden maar, alle uien snijden we in ringen, niet te smal. De knoflook in fijne plakjes. Dit gaat in een ruime pan met het laurierblad, handjevol tijm, een flinke scheut olijfolie en klont (room)boter. Dit alles zetten we op een zo laag mogelijk vuur en laten we met het deksel erop 15/20 min. stoven, regelmatig roeren en zorgen dat ze nog niet bruin worden. Deze tijd kunnen benutten voor het maken van de bouillon.
Nu verplaatsen we de uien naar een pit met maximaal gas en bakken we ze, al roerende, heerlijk goudbruin. Dit maakt de uien heerlijk zoet. Nu kan de bouillon erbij en kan de soep terug op het lage vuur. Een minuut of 20 laten pruttelen, gelijktijdig de grill van de over voorverwarmen en de kaas eventueel raspen. Pak 4 ruime ovenvaste soepkoppen en scheur stukken van het stokbrood met de diameter van de soepkop. De stukken stokbrood vetten we even in met wat olijfolie zodat ze straks lekker krokant worden onder de grill. Ok, allmost there!. De soep met de uien verdelen over de kommen, brood laten drijven op de soep, een flinke portie geraspte kaas eroverheen en hop in onder de grill. Zodra de kaas gesmolten is en bijna bruin is het smullen geblazen. Geniet en pas op, Heet!!