zaterdag, september 27, 2008

Pannetje d'amour

Dit was lang geleden. We smelten de kazen. Blijft heerlijk. Zeker op een prachtige herfst
dag als dit.

dinsdag, september 23, 2008

Hoe maak ik : Sirloin Pie? (the final)


















Heel voorzichtig, edoch smakelijk eten, het is HEET!

Hoe maak ik: Sirloin Pie? (deel 5)

Saus inkoken doe je seau. Niet te snel denken dat het goed is, het mag best bijna stroop zijn. Als de saus te dun is dan zal de pie uiteindelijk te nat worden..

We starten dus met een heel klein laagje puree om de overtollige sappen op te vangen. Daarna een lekkere laag stoof, een dikke laag puree en een lap bladerdeeg om alles heerlijk lekker sappig te houden.

In de oven en wachten maar.. Een half uur does the trick!

Tussenstand

Hoe maak ik: Sirloin Pie? (deel 4)

Goed, de puree is klaar. De oven staat aan. Tijd om de stoof te gaan afmaken. *plop*. Inderdaad we openen nog een fles Malle en wat room. Beide gaan volledig in de stoof. Nu nog even doorkoken. Straks gaan we het vocht flink inkoken tot een heerlijke dikke saus. Zonder een extra hand is dit wat moeilijk te fotograferen :). Maar ik denk dat jullie wel begrijpen wat ik bedoel. Stoof van het vuur, alles door een zeef, vocht in een ruime en lage pan (kookt het sneller in) en maar wachten en goed roeren tot dit een krachtige saus is geworden. Natuurlijk regelmatig proeven of er nog iets mist. Vergis je niet, de smaakt wordt behoorlijk sterker aan het einde van het inkoken.

Halverwege moet het er ongeveer zo uit zien. Ik ga me nu even druk maken over de saus. Nu ik er aan denk, het bladerdeeg voor het afdekken van de pie mag wel uit de diepvries.

Hoe maak ik: Sirloin Pie? (deel 3)

Voor de puree schillen we een paar heerlijke piepers, gewoon koken met wat zout. Terwijl de aardappelen koken maken we de mis-en-place voor de puree aan. Wat room, verse knof, zout, roomboter en flink wat geraspte Parmezaanse kaas

Zodra de aardappelen gaar zijn, voegen we dit alles toe om een heerlijke romige puree te maken. Zorg ervoor dat hij niet te droog is, de pie moet namelijk nog een tijd in de oven. Dit doet me er meteen aan denken dat de oven aan mag, 180C moet genoeg zijn.

Hoe maak ik: Sirloin Pie? (deel 2)

Het is nu tijd om de champignons te snijden. Voor twee personen is een half bakje een goede hoeveelheid. Niet te dun, niet te dik. Mooie schijfjes die nog even mee mogen stoven.

Na een kleine drie kwartier stoven mogen de champignons erbij. Je moet je nog wel even kwaad maken op het heel fijn snipperen van een lekker bosje peterselie. Het vervolg is het voorbereiden van de puree.

Hoe maak ik: Sirloin Pie? (deel 1)

Als ik moet uitleggen wat Sirloin en Pie is, dan moet je deze clinic absoluut volgen. Het is tenslotte herfst. We maken dus vandaag een heerlijk pie voor twee. We starten met het snijden van 350gr runderlenden (inderdaad, Sirloin). Deze mag je opsnijden in blokjes naar keuze. Meer bite na het stoven? Snij ze dan iets groter. Niet te zuinig met de roomboter en dicht schroeien maar.

Terwijl deze jongens heerlijk sidderen (niet sudderen!) in de pan, snijden we snel even een bos bosui, het witte gedeelte van een prei, halve ui (rood is lekkerder, maar niet voorhanden) en een paar tenen knoflook (hoeveelheid naar smaak en aantal afspraken)

Alles wat je net hebt gesneden mag je als het vlees lekker bruin is, erbij gooien en lekker fruiten totdat de prei en ui een glazig is.

Het geheel mag nu even lekker stoven in een fles West Malle dubbel. Voor mijn persoonlijke smaak mag daar een heel klein beetje chilli peper bij.


Dit alles laten we even lekker sudderen voor een ongeveer een uurtje. Niet te lang, anders krijg je heerlijke hache, ook lekker ;)