dinsdag, november 06, 2007

Giro d'Italia..... La Dolce Vita

Restaurant La Dolce Vita, Kanaalstraat 1a, Son
Eten/Drinken: Cijfer 8/10
Bediening: Hectisch (italiaans!) maar wel professioneel
Sfeer: Modern mediterraan, strak ingericht.
Prijs: Goed in verhouding met de (hoge) kwaliteit.



Beschrijving:
Giro d’Italia, een flink een rondje fietsen door Italie. Daar gaat het in dit verhaal echter niet over. We gaan niet fietsen, maar drinken. De Giro d’Italia is namelijk ook een jaarlijkse wijnproeverij bij de grootste importeur van Italiaanse wijnen in België,
Licata Vini te Diepenbeek (nabij Hasselt). Ondanks het feit dat het niet op de fiets is, maken we toch een rondje door Italie. Je kunt hier namelijk zo’n 300 verschillende wijnen proeven uit alle Italiaanse wijngebieden. Op zondag 21 oktober arriveren wij met een zes personen tellend gezelschap rond 13.30u in Diepenbeek. Ons rondje begint met Prosecco’s en Spumante’s en voert ons via 27 tafels onder andere door Toscane, Piemonte, Sicilie en Lombardia. Het zou te ver gaan om alle proefervaringen hier te beschrijven, dus ik zal mij beperken tot de vermelding dat Italie veel te bieden heeft op wijngebied. Wat opvalt is dat de wijnen over het algemeen jong gedronken worden. Veel ‘bewaarwijnen’ vind je niet, en als je er toch een paar tegenkomt dan blijken deze dermate duur, dat de lol je gauw vergaat. Maar na het proeven van diverse Montepulciano’s, Brunello’s, Montalcino’s en Barolo’s kan met zekerheid gesteld worden dat er absoluut topspul uit het land van de laars komt.
Tussen het proeven van de wijnen door lopen we ook nog even langs het rijkelijk met kazen, worsten en hammen gevulde buffet. Vooral het brood met witte truffelolie vind gretig aftrek bij ons gezelschap, want wordt meerdere keren (door onszelf) aangevuld. Wat een genot!
Als we aan het einde van de proefronde zijn, vullen we – onder het genot van een bakkie ristretto – onze bestellijsten in. En als om 18.00u de proeverij ten einde is, staan buiten de mannen van
Superbob klaar om ons veilig naar huis te brengen. Nou ja, naar huis; de dag zal nog afgesloten worden met een diner bij restaurant La Dolce Vita in Son en Breugel. Een in de wijde omgeving als zeer goed bekendstaand restaurant. Jemig, er is hier flink verbouwd sinds ik hier voor het laatst geweest ben. Maargoed dat is dan ook een jaartje of zes, zeven geleden. Onze tafel staat al klaar, we kunnen direct plaatsnemen. Sommigen van ons gezelschap zijn redelijk bekend met deze zaak dus een menukaart krijgen we nooit te zien. Er worden wat zaken besproken die we lekker vinden, en op basis hiervan wordt een menu samengesteld. We beginnen met een klassieker: Ravioli met wat zoute boter en verse truffel. Een genot. Perfecte versgemaakte deegkussentjes en de goddelijke smaak van truffel stemmen mij gelukkig. Hierna volgen twee zeetongfilets met spaghetti, knoflook en peperoncino. Pittig en vol smaak. Als derde gerecht genieten we van een lamsrackje vergezeld van linguini met truffel en ganzenlever. Leek mij op het eerste gezicht gewaagd, maar blijkt een briljante combi. Bij de verschillende gerechten drinken we wederom fantastische wijnen, waaronder een magnum fles Caia Rossa, die één van de heren vanmiddag zelf op de proeverij heeft gekocht. Gelukkig vind de eigenaar van La Dolce Vita dat geen probleem. Inmiddels is de avond al ver gevorderd en omdat er de volgende ochtend toch weer gewerkt moet worden, maken we een eind aan deze letterlijk smaakvolle dag. Het is niet echt een Sonja Bakker dag geweest, maarja, het was wel fantastisch!

Geen opmerkingen: